Det finns en mängd saker att hålla reda på gällande friskvård. Här försöker jag gå igenom det på ett enkelt sätt:

Friskvård är skattefritt, och kan ges av arbetsgivaren.

5000 kronor

Beloppsgränsen är 5000 kronor för att Skatteverket ska anse att det handlar om enklare friskvård. Och beloppet är 5000 kronor INKLUSIVE moms.

Företaget får dra moms på friskvård.

Friskvården måste erbjudas alla anställda på företaget för att det ska vara avdragsgillt. Om du inte erbjuder förmånen till någon – oavsett anledning – är friskvården för de andra på företaget inte avdragsgillt.

För personer som arbetar deltid kan företaget balansera friskvårdsbidraget utifrån hur mycket de jobbar. Dock rekommenderar jag att använda hela tusental, och inte gå under 2000 kronor. Att börja räkna på kronor och ören samt minska friskvårdsbidraget mer än till 2000 kronor retar nämligen bara folk, och du som företagare riskerar att framstå som gniden och snål.

Det finns inget som hindrar att deltidsanställda får samma nivå på friskvårdsbidraget som heltidsanställda.

Du får INTE proportionera friskvården baserat på lönenivå, organisatorisk ställning eller arbetsort.

Även styrelsen i ett aktiebolag får utnyttja friskvård fast de – tekniskt sett – inte är anställda.

Friskvårdsbidraget måste utnyttjas under anställningstiden. Om en anställd slutar måste alltså beloppet användas innan denne slutar.

Om du som företagare bjuder på friskvård som hamnar på mer än 5000 kronor under 1 år, hur blir det då? Går det att dela upp det hela? Svaret är att du – tyvärr – får skatta för HELA beloppet som lön. Det innebär att inkomstskatt ska betalas av de anställda, och arbetsgivaravgifter ska betalas av företaget.

För saker som inte innehåller motion – exempelvis massage – får det inte kosta mer än max 1000 kronor per tillfälle.

Okej då. 5000 kronor. Jag fattar. Vad kan vi göra?

Det ska handla om enklare slag av motion, eller annat. Friskvårdskuponger som de anställda kan utnyttja för saker de själva väljer är populärt. Skatteverket har slutat med listor över godkända aktiviteter.

Allt som har med motion att göra ryms inne i friskvårdsbidraget. Det ryms även saker som hindrar eller lindrar stress, ohälsa och värk. Så kostrådgivning, rökavvänjning, massage och liknande kan man välja. Även ridning och skytte kan gå under friskvård under vissa omständigheter (se HFD 2020 ref 33) enligt Högsta Förvaltningsdomstolen. Men det finns ett helt gäng om och men där som jag inte tänker gå in på här.

Naturaförmån istället för friskvård?

En naturaförmån är något som arbetsgivaren köper in direkt, och som de anställda inte kan byta mot något annat (pengar eller annan aktivitet). Inreder du ett rum på företaget med ett litet gym för de anställda är det en naturaförmån. Samma sak om du köper ett gymkort för alla anställda.  

Grejen med naturaförmåner är att det inte finns något fast maxbelopp på vad som är skattefritt. Det måste avgöras om naturaförmånen är av mindre värde i fall till fall. Det gör att om du köper gymkort på närmsta gym från företaget kan det gå in, även om det skulle kosta mer än de 5000 kronorna per år och anställd. Vad som avgör är då snarare det normala priset för gymkort på orten. Samma sak om de anställda har tillgång till simning – vad kostar ett årskort på det lokala badhuset normalt? Det finns inte heller något som hindrar att företag som har verksamhet på flera orter bjuder anställda på samma förmån, även om den lokala prisnivån skiftar något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *