Från 30 juni 2022 har vi en ny LAS – Lagen om anställningsskydd. Reglerna börjar tillämpas den 1 oktober 2022.
Grundtanken är att reglerna ska bli mer förutsägbara både för anställda och arbetsgivare.
Det handlar om följande:
- Vissa förändringar i LAS: Utökat turordningsundantag vid arbetsbrist, anställning upphör vid uppsägningstidens slut vid tvist och ny anställningsform är några av nyheterna.
- Omställnings- och kompetensstöd. Ska gälla anställd som inte omfattas av kollektivavtal (företag med kollektivavtal ska kompenseras) och ge vägledning, rådgivning mm till anställda.
- Omställningsstudiestöd. Anställda ska få möjlighet till studier på heltid som med lån och bidrag ska täcka 80% av inkomstbortfallet för de flesta.
Här är några av de viktigaste konsekvenserna av två sista punkterna.
Omställningsstudiestöd
Idag kan man inte räkna med att ha samma yrke hela sitt vuxna liv. Jobbar du som snickare när du är 25 kanske du inte kan räkna med att orka med det efter 50, och du har fortfarande bortåt 20 år kvar i arbetslivet. Och ett yrke som skrek efter folk när du är ung kanske knappt finns kvar 30 år senare.
Allt detta kräver att folk har en möjlighet att byta yrke och bana.
Så vad är då omställningsstudiestöd?
Det är ett stöd som ska underlätta för anställda att bredda kompetensen och att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden. Bidrag och lån ska hjälpa den som är etablerad på arbetsmarknaden att utbilda sig.
Rätt till stöd – etablerad och ålder
Stödet ska kunna ges tidigast det år man fyller 27, och det krävs att man arbetat minst 8 år (96 månader) de senaste 14 åren. Av det ska man ha jobbat minst 12 månader de sista 24 månaderna.
Man måste ha arbetat minst 16 timmar per vecka. Arbetad tid räknas från det år man fyller 19 och måste ha varit personens huvudsakliga sysselsättning.
Föräldrapeng, graviditetspeng, närståendepeng, rehabiliteringspeng, sjukpenning och smittbärarpenning jämställs med arbete och räknas därför med. Samma sak gäller de som har dagpenning och dagersättning i totalförsvaret.
Den övre åldersgränsen är olika för bidraget och lånet. Lånet kan man få till och det år man fyller 60. Bidraget kan man få till det år man fyller 62, men max i 10 veckor från det att man fyller 60.
Utbildningar som ger rätt till stöd
Alla utbildningar i Sverige som ger rätt till studiemedel ska också ge rätt till omställningsstudiestöd.
Det krävs att utbildningen ska stärka den anställdes ställning på arbetsmarknaden, utifrån marknadens behov av kompetens. Man kan alltså inte få stödet för utbildning till yrken där det finns en överetablering.
Man kan inte heller få stödet för utbildningar som arbetsgivaren borde tillhandahålla, eller för att lösa kompetensbehovet för en specifik arbetsgivare.
Man måste gå en utbildning som motsvarar minst 1 veckas heltidsstudier för att få stödet.
Utbildningens längd
Till och det år man fyller 39 kan man få omställningsstudiestöd för utbildning som är max 80 veckor.
Begränsningen upphör från och det år man fyller 40. Utbildningen får dock motsvara max 44 veckors heltidsstudier.
Omställningsstudiestöd – bidrag och lån
Bidraget ska motsvara 80% av inkomstbortfallet upp till ett maxbelopp. Maxbeloppet är 80% av 4,5 inkomstbasbelopp (2022 blir det 21 298 kronor per månad). Vissa kollektivavtal kan också ge rätt till kompletterande bidrag.
Bidraget är skattepliktigt, och alltså pensionsgrundande inkomst.
Omställningsstudielån ska täcka skillnaden mellan bidrag efter skatt och det inkomstbortfall man har efter skatt. Som mest kan man få låna 63% av skillnaden, multiplicerat med omfattningen för omställningsstudiestödet. Maxbeloppet är dock 5,98% av prisbasbelopppet, vilket blir 12 514 kronor per månad år 2022.
Det ska vara möjligt att arbeta deltid samtidigt som man studerar. Det saknas inkomstgräns (fribelopp).
Omställningsstudiestöd ska kunna betalas ut för utbildningar som påbörjas efter december 2022.
Omställning och kompetensstöd
Nya regler för omställningsstöd och kompetensstöd ska gälla alla oavsett av om man omfattas av ett kollektivavtal eller inte.
För att få tillgång till stödet ska man ha arbetat minst 16 timmar per vecka varje kalendermånad under minst 12 månader de sista 24 månaderna. Den anställde ska också vara under 65 år.
Stödet ska kunna ges under max 12 månader.
Det grundläggande stödet ska vara vägledning, rådgivning och förstärkt stöd. Det förstärkta stödet ska kunna ges till anställda som blivit uppsagda eller där anställningen upphört, och som har särskilda behov till följd av ohälsa eller sjukdom.
Kammarkollegiet ska organisera den nya offentliga omställningsorganisationen under namnet Kansliet för omställnings- och kompetensstöd. Myndigheten ska upphandla fristående aktörer som utför tjänsterna.
En ny myndighet – Överklagandenämnden för omställnings- och kompetensstöd – ska ta hand om överklaganden gällande stödet.
Arbetsgivare som finansierar omställning och kompetensstöd som motsvarar det offentliga ska kunna få ersättning oavsett om stödet riktar sig enbart till anställda med kollektivavtal eller inte.