Fördelning av moms. Låter det krångligt? Och vad pratar jag om?
Vill du ha en enkel formel – gå längst ner i artikeln!
En del verksamheter har både momsfri verksamhet och momsbelagd verksamhet. Fastighetsbolag är det folk kanske tänker mest på, men det kan också gälla olika former av hälsovård. Sjukvård är nämligen inte en momspliktig verksamhet, men det är inte ovanligt att exempelvis ett företag som bedriver fotvård har både medicinsk fotvård (inte momspliktig verksamhet) och säljer varor samt gör behandlingar som är momspliktiga.
Kortfattat ska du inte kunna dra moms på kostnader som hör till den momsfria verksamheten, medan moms som hör till den momspliktiga verksamheten får dras. Om fotvården exempelvis har krämer som säljs är det moms på det, och man får därför dra momsen på inköpet. Däremot kan man inte dra moms på förbrukningsartiklar som används direkt till den medicinska fotvården.
Däremot dyker det alltid upp saker i en verksamhet som hör både till momspliktig och momsfri verksamhet. Hyran för lokalen hör dit. Elen, telefonen, internet, kontorsmaterial och så vidare. Listan kan göras rätt lång på saker som används till både den momsfria och momspliktiga verksamheten.
Så hur ska man fördela det?
Huvudregeln i det EU-gemensamma momsdirektivet är att det ska beräknas utifrån omsättningen. Om du har 50% momsfria intäkter och 50% momspliktiga intäkter fördelas momsen 50/50. Man drar alltså bara av 50% av momsen på de saker som hör till båda delarna av verksamheten. Det är viktigt -mer om det längre fram.
Skatteverket har fram till nu sagt att det inte alltid ska skötas så. I stället ska man bedöma vilken fördelningsgrund (omsättning, yta på lokalen, produktionskostnad etcetera) som bäst speglar förbrukningen vid varje tillfälle.
Låter det krångligt?
Det är det också, så krångligt så att ett företag tog strid och tog det ända upp till Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD). De menade att det alltid går att göra en fördelning enligt huvudregeln i momsdirektivet i EU, eftersom Svensk lagstiftning inte säger att det inte går att göra så.
Företaget vann i HFD.
Det innebär att om du har blandad verksamhet kan du helt enkelt fördela efter hur stor andel momsfri/momspliktiga intäkter du har.
Hur ska du räkna ut momsen?
Säg att du har sålt för 40 000 kronor en månad. Av det var 30 000 kronor som var momsbelagt, och 10 000 kronor momsfri försäljning.
Den totala momsen på elräkning, hyra och telefon var 2 000 kronor.
Räkna så här:
Momspliktig försäljning / Total försäljning X Momsen som ska fördelas = Avdragsgill moms.
Det ser ut så här i siffror:
30 000/40 000 X 2 000 = 1 500.
Du får alltså dra av 1 500 kronor av momsen på 2 000 kronor som var på elräkningen, hyran och telefonräkningen.