De nya lagarna gäller bland annat skärpta straff för skjutvapen och sprängmedelsbrott. Ordningsvakter ska också få större befogenheter, det bli höjd skatt på alkohol och nikotin. Samtidigt så kommer skatt på bensin och diesel att sänkas. Här kommer en snabb genomgång på några av dem.

Alkohol, tobak och nikotin.
Skatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak och övrig tobak höjs med cirka en procent utöver omräkning med hänsyn till Konsumentprisindex. Skatten på öl, vin och andra jästa drycker höjs med 8 procent. På etylalkohol höjs skatten med cirka en procent.

Flygskatt.
Ska du ut och resa? Tänk då på att biljetten kan bli dyrare under 2024. Beloppet för flygskatten kommer att räknas om. Det innebär i praktiken en höjning mellan 76 och 504 kronor per passagerare beroende på vilken eran slutdestination är.

Bensin och diesel.
Skatten på bensin sänks med 60 öre per liter. På diesel sänks den med 341 kronor per kubikmeter jämfört med tidigare nivå enligt nuvarande indexregler.

Arbetsinkomst och pension.
Jobbskatteavdraget förstärks. Det innebär att en genomsnittlig skattesänkning på 2600 kr per person och år. Skatten på pension sänks också genom en förstärkning av det förhöjda grundavdraget.

Jobbskatteavdraget för äldre.
Från och med 2024 kommer en indexering införas i beräkningen av jobbskatteavdraget för äldre. Dessutom har åldersgränsen för att få ta del av detta höjts från 65 till 66 år.

En ny myndighet tillsätts.
Från och med 1 januari ska Utbetalningsmyndigheten, som är nybildad, påbörja sitt arbete. En rad nya lagar och förordningar i samband med detta träder i kraft samtidigt. Flera myndigheter kommer ha skyldighet att lämna uppgifter till Utbetalningsmyndigheten.

Sopsortering.
Från och med 1 januari så blir det obligatoriskt att sortera matavfall från både hushåll och verksamheter. Fastighetsägare ansvarar för att ordna kärl för detta.