För två veckor sedan (1 mars 2022) ställde jag frågan på Facebook. Tanken var att svaret skulle komma dagen efter, men livet kom emellan.

Så vad är tantiem? Svaret är enkelt; det är ett fikonord för resultatbaserad lön till företagsledningen.

Varför är det bra att känna till, och finns det några fördelar jämfört med att bara betala ut lönen?

Går företaget bra kan det ge ett par skattefördelar. Det gäller så länge du har ett aktiebolag. Har du enskild firma eller ett handelsbolag existerar inte tantiem.

Fördelen med tantiem är att bolaget får göra avdrag för tantiemet när det redovisas som kostnad det år utfästelsen görs, men det beskattas inte hos mottagaren förrän den dag bolagsstämman fastställer balans- och resultaträkningen. Detta innebär alltså att hela eller en del av nästa års planerade löneuttag kan göras avdragsgillt i år genom att det redovisas som tantiem istället för som lön.

Observera att tantiem anses tillgängligt för lyftning per bolagsstämmodagen (även om det betalas ut vid en senare tidpunkt) och ska redovisas i skattedeklarationen för denna period.

Vid beräkningen av skatteavdrag används engångsskattetabellen.

Arbetsgivaravgifter

I bokslutet görs även en avsättning för upplupna arbetsgivaravgifter på tantiemet. Vid beräkningen används procentsatsen för det år då bolagsstämman beslutar om fastställande av årsredovisningen, dvs 2013 års arbetsgivaravgifter för tantiem som kostnadsförs i bokslutet för 2012.

För personer som är födda 1947 (och som alltså kommer att vara fyllda 65 år vid 2013 års ingång) ska arbetsgivaravgifterna därmed beräknas till 10,21%.

De upplupna arbetsgivaravgifterna är också avdragsgilla.

PGI och SGI

Tantiem räknas som både pensionsgrundande (PGI) och sjukpenninggrundande (SGI) inkomst det år det är tillgängligt för lyftning. En förutsättning för att inkomsten ska ingå i SGI är dock att inkomsten antas vara i minst sex månader i en följd eller vara årligen återkommande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *