Så vad har ett fackförbund med min bil att göra? Svaret är ingenting, egentligen.

TCO är en förkortning från engelskan och står för Total Cost of Ownership. Alltså den totala kostnaden för att äga en bil. Det är något man använder sig av på ekonomikontor när man ska räkna på företagsbilar. Kortfattat tar man alla kostnader över hela ägandetiden och tittar på vad totalsumman blir. Sedan jämför man denna totalsumma för olika bilar innan man bestämmer vad företaget kan skaffa för bilar. I det ingår inköp/leasing, underhåll, bränsle, försäkringar, skatter, reparationer, restvärde vid försäljning och allt däremellan. Sedan kan man slå ut totalsumman på perioder eller mil och få fram en (förhoppningsvis) något så när rättvisande kostnad för fordonet.
Varför ska du, som företagare, räkna på det sättet? Och varför är det bra för privatpersoner att åtminstone fundera i de banorna?
Svaret är enkelt; det är lätt att bli lite blind när man skaffar en bil. Många kostnader kan vara abstrakta när man står i bilhallen och pratar med försäljaren. Och tro inte att bilhandlaren kommer att prata om totalkostnad – så länge du inte tar upp ämnet själv. Enklaste sättet att ta reda på vad din tilltänkta bil egentligen kostar är att titta på vad det kostar med privatleasing, eller operationell leasing om du köper den på ditt företag. Båda är i grunden samma – du hyr bilen och leasingbolaget står för risken med andrahandsvärdet den dag du byter in din bil. Sedan finns det också en klausul om vad övermil kostar. Ofta hamnar det någonstans i krokarna på 20-30 kronor per mil utöver avtalet. Nu är det inte 20-30 kronor per mil det kostar att köra, utan det är hur mycket EXTRA de vill ha om du kör längre än det som står i avtalet. Så titta inte på rubriker i stil med ”Privatleasing från” om du inte vet med dig att du kör max 1000 mil per år. För ofta är den lägsta leasingavgiften för 1000 mil per år, eller 3000 mil på en 3-års period. Kör du 2000 mil per år är det betydligt mycket dyrare. Räkna också med att du kanske får ta in bilen på en rekond eller för att fixa smågrejer innan du lämnar in den. Allt för att slippa pålägget för fel och utseende utöver ”normalt slitage”. Exakt vad som menas med det kan skilja sig något fantastiskt mellan olika bilmärken och leasingföretag. Dessutom har den som du leasar ut till generellt tolkningsrätt.
Så sätt dig ner och räkna på vad bilen egentligen kostar – allt inräknat. Det förbereder dig och ger dig större möjlighet att planera din egen, och ditt företags, ekonomi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *